Alexandru Anastasiu

Bio

Fără ritm, muzica ar fi lipsită de savoare şi acesta este un dat pe care Alexandru Anastasiu l-a învaţat încă de copil, când a început studiul pianului. Mai târziu, trecând la instrumentele de percuţie a descoperit că acestea sunt adevărata sa pasiune. Nenumăratele ore petrecute în faţa marimbei şi a vibrafonului l-au ajutat să devină unul dintre cei mai valoroşi instrumentişti din ţara sa. Cariera profesională a muzicianului Alexandru Anastasiu este întemeiată prin talent, tehnică instrumentală şi disciplina studiului.

Percuţionistul Alexandru Anastasiu a activat în orchestre simfonice, grupuri de muzică de cameră, ansamblul GAME, iar ca solist a performat concerte ce s-au bucurat de aprecierea publicului şi a criticii. Alexandru a dobândit o pasiune specială pentru vibrafon, dedicându-se studiului aprofundat al acestui instrument de percuţie. În anul 1999 accede în semifinala Concursului Internaţional de Vibrafon de la Clermont-Ferrand. Doi ani mai târziu(2001), câştigă Bursa Yamaha pentru instrumente de percuţie.

Alexandru a cântat în Orchestra Filarmonicii din Giurgiu, Operei Naţionale Bucureşti şi a colaborat cu Orchestra de Cameră Radio, actualmente fiind membru al Orchestrei Naţionale Radio Bucureşti, ansamblu în cadrul căruia a participat la patru ediţii ale Festivalului Internaţional George Enescu.

Pregătirea sa profesională şi capacitatea de înţelegere a muzicii au fost doar două dintre motivele pentru care a fost invitat ca membru al juriului în importante competiţii,
(Concursul Naţional de Percuţie – Bucureşti 2003, Concursul “Mihail Jora” – Bucureşti, 2001).
Alexandru Anastasiu este licenţiat al Universităţii Naţională de Muzică din Bucureşti, promoţia 2000,iar în anul 2002 obţine diploma de Master în interpretare muzicală, la aceeaşi Universitate. Performanţa sa muzicală îl plasează drept cel mai bun percuţionist din seria sa.

Alexandru Anastasiu a împărtăşit din experienţa şi concepţia sa muzicală mai tinerilor studenţi în calitate de profesor asistent al clasei de percuţie din cadrul Universităţii de Muzică din Bucureşti.

Dezvoltarea personalităţii sale muzicale este completată de abordarea unui gen muzical extrem de rafinat, jazzul. Alexandru colaborează cu formaţii cunoscute de jazz cum ar fi “Marius Popp Band”, Nicolas Simion and “The Wild Dogs”, Andreea Pauţa Band, Pedro Negrescu Band, atât în cadrul Festivalurilor Naţionale şi Internaţionale de jazz cât şi în cadrul altor evenimente dedicate acestui gen muzical.

Alexandru şi-a îmbunătăţit tehnica şi cunoştinţele muzicale studiind cu Bogdan Bacanu şi Peter Sadlo, participând la cursurile de măiestrie organizate la Universitatea Mozarteum, din Salzburg (2006).

Anul 2007 îi aduce statutul de doctorand al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, studiu prin care Alexandru doreşte să perfecţioneze arta interpretativă la vibrafon şi să îşi aducă aportul în literatura muzicală dedicată acestui instrument.

Muzica sa este unică, sonoritatea şi construcţia frazei aducând în sufletele şi minţile auditoriului ideea că muzica nu este numai melodie, ci melodie şi ritm împreună.